През 1897 година германският химик Феликс Хофман синтезира диаморфина, известен още като хероин. 10 дни

...
През 1897 година германският химик Феликс Хофман синтезира диаморфина, известен още като хероин. 10 дни
Коментари Харесай

На този ден: Открадната е картината на Мона Лиза

През 1897 година  германският химик Феликс Хофман синтезира диаморфина, прочут още като хероин . 10 дни по-рано Хофман прави най-известното си откритие  – получава ацетилалицилова киселина във форма, която е допустима за здравна приложимост. Той не е първият академик, който синтезира и двете субстанции, само че първи ги получава в лекарствена форма.
Прочетете още
През 1911г. може би  най-известната картина в света тази на Мона Лиза е открадната от Лувъра . Кражбата била лесна като игра. Крадецът Венинченцо Перуджа се стрил в долап, облечен в бяла работна престилка. На идната заран, откакто чистачите завършили, просто излязъл и откачил картината и я пъхнал под престилката си. Перуджа бил служащ в Лувъра и елементарно провел кражбата.

Тя била ужасно оскърбление за изместния музей. Въвели се драконовски ограничения за сигурност, шефът бил уволнен, а кражбата била във всички вестници. 

Две години по-късно се опитал да я продаде за 500 000 лири. Галеристът Алфредо Гери извикал собствен сътрудник и двамата деликатно разгледали картината при Перуджа в хотелската му стая. В идели на гърба на тънкия книжен лист инвентарния номер от Лувъра.

Казали на крадеца да чака парите и извикали полицията. Перуджа бил хванат и наказан на седем месеца затвор. Когато излязъл, го приветствала навалица италиански националисти. Превърнал се бил в един дребен народен воин.

През 1940г. е  убит комунистическия политик Лев Троцки . Троцки бяга в Мексико, само че на днешната дата е погубен от сътрудника на НКВД Рамон Меркадер. 

През 1944 година стартира Конференцията в Дъмбартън Оукс, която е въведения към основаването на Организация на обединените нации. 

През 1965г. е  изстрелян галактическият транспортен съд „ Джемини 5 “.  Това е деветнадесетият галактически полет в историята, като е подложен и връх за дълготрайност за това време - над 190 часа и 55 минути. Мисията започва през 1965 година, а Гордън Купър става първият астронавт в света с два орбитални галактически полета. Целта е да бъде изстрелян субсателит. Опитът обаче се оказва несполучлив, заради техническа нередовност. Двамата астронавти на борда - Купър и Чарлс Конрад вършат огромно количество фотоси на Земята. 

Установена е и радиовръзка с подводница, която е била на дълбочина от 64 м под повърхността на Тихия океан.



На днешната дата през 1999г. е  изработен опит да бъде взривен Мавзолеят на Георги Димитров . При гърмежа обаче постройката не рухва и се постанова да бъде досъборено с механични средства. Официално на 27 август мавзолеят рухва. 

Тялото на българския комунистически водач остава положено в пантеон в центъра на София в продължение на 41 години. Мавзолеят е издигнат за 6 дни, през които тялото на Димитров е превозено от Съветския съюз до Столицата.

През 1990 година държавното управление на Андрей Луканов взема решение за изваждане на тленните остатъци от мавзолея и тяхното заравяне. Решението е изпълнено още същата нощ и тялото на Георги Димитров е заровено в Централните софийски гробища. Мавзолеят е опустошен 9 години по-късно след заповед на строителния министър от държавното управление на Съюз на демократичните сили Евгений Бакърджиев.

Да днешната дата е роден огромният български писател  Ангел Каралийчев . Рожден ден честват още американския кънтри певец  Кени Роджърс , българският футболист и треньор  Аспарух Никодимов , музикантът  Глен Хюз , ямайският спринтьор  Юсейн Болт  и рекордьор в спринта на 100 метра и полския футболист на Байерн Мюнхен  Роберт Левандовски


Юсейн Болт

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР